samé dobroty

21. června 2010 v 10:41 |  RECEPTY

Borůvkový tvarožník

Ingredience
500g tvarohu
3 vejce
3 lžíce hrubé mouky
100 g cukru
vanilkový cukr
1/2 prášku do pečiva
100 g másla (na pečení)
borůvky (podle chuti)
Postup přípravy
1.
500g tvarohu, 3vejce, 3lžíce hrubé mouky, 100g cukru, vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva , 100g másla (na pečení), borůvky (podle chuti).
2.
Utřeme maslo s cukrem a žloutky a postupně přidáme vše ostatní (kromě borůvek) a sníh z bílků zlehka vmícháme až nakonec!
3.
Takto vytvořené těsto nalijeme z poloviny do kulaté formy, bohatě zasypeme borůvkama, zalijeme zbytkem těsta a znovu nasypeme borůvky. Pečeme v troubě na 180 stupňů až se udělá zlatavá kůrka. Přeji dobrou chuť!


Fazolky v kyselém nálevu

Ingredience
zelené fazolkové lusky
deko steril
sůl
kmín
cibule
kopr
ocet 8%
cukr 120 g - možno dia sladidlo
Postup přípravy
1.
Fazolové lusky z obou stran ořízneme (stopka, okvětí) předvaříme v osolené vodě doměkka, ochladíme a nakrájíme cca na 2 cm kousky.Do sklenice vložíme plátek cibule, snitku kopru, vložíme předvařené fazolky, na vrch dáme opět plátek cibule a snítku kopru, konzervační přípravek DEKO steril dle návodu na obalu, přidáme cukr a tímto nálevem zalejem naplněné sklenice - jedna dávka cca na 6 sklenic 0,75 litru.
2.
Následně sterilujeme při 90 stupních - 20 min nahřívání 20 min. vlastní sterilizace a následně ochladíme.
3.
Hodí se k přípravě zeleninových salátů, k přípravě fazolkové polévky či omáčky.





Znojemské okurky


Ingredience
3 a 3/4 litru vody
1 a 1/4 litru octa
40 dkg cukru
15 dkg soli
30 kuliček černého pepře
30 kuliček nového koření
10 kousku hřebíčku a 5 středních bobkových listů
Postup přípravy
1.
Lák vaříme přesně 20 minut, zchladíme,nalijeme na okurky ve sklenicích a sterilujeme 15 minut při teplotě 75-80 st, Celsia. Ne víc, jen tak zůstanou okurky křupavé.
2.
POZOR, "ZÁLEŽÍ NA KAŽDÉM ZRNKU KOŘENÍ" dávkování je nutné pečlivě a přesně dodržet!


Lužické makové řezy

Ingredience
150 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
70 g másla (Hery)
1 žloutek
1/2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička strouhané citrónové kůry

NÁPLŇ:
250 g mletého máku
1/8 másla
80 g moučkového cukru
4 větší vejce
1 vanilkový cukr
80 g strouhaných piškotů
1/2 lžičky skořice
hrst spařených a okapaných rozinek
Postup přípravy
1.
Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem a citrónovou kůrou. Těsto spojíme změklým máslem a žloutkem, propracujeme a necháme v chladu odpočinout.
2.
Mezitím si připravíme náplň: změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem, postupně zašleháváme žloutky, mletý mák, ostatní přísady a nakonec náplň zlehčíme tuhým sněhem ušlehaným z bílků.
3.
Těsto rozválíme a dáme na tukem vymazaný plech. Zapečeme asi 10 minut v předehřáté troubě, pak vyjmeme, naneseme makovou náplň, opět vrátíme do trouby a při střední teplotě dopečeme, až je povrch zlatavý.
4.
Necháme vychladnout na plechu, pak hotový moučník pocukrujeme a nakrájíme na řezy.


Borůvkový dort

Ingredience
PLÁT:
150 g cukrářských piškotů
100 g měkkého másia

BORŮVKOVÝ KRÉM:
10 plátků želatiny
200 g borůvek
300 g krémového sýra
100 g tvarohu
80 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
200 ml smetany ke šlehání
Postup přípravy
1.
Piškoty rozdrobíme a smícháme s máslem. Dno rozevírací formy o průměru 26 cm vyložíme papírem na pečení. Piškotovou hmotu upěchujeme do formy.
2.
Želatinu dáme na 10 minut nabobtnat do studené vody. Borůvky přebereme, omyjeme, osušíme a rozmixujeme.
3.
Utřeme krémový sýr, tvaroh, cukr a vanilkový cukr. Želatinu vymačkáme, rozpustíme a zamícháme do krému. Chladíme 10-15 minut.
4.
Jakmile krém začne želírovat, přimícháme rozmixované borůvky. Ušleháme smetanu a zamícháme ji do krému. Krém naplníme do rozevírací formy s piškotovým plátem a chladíme 4 - 5 hodin. Ozdobíme růžicemi šlehačky, borůvkami a plátky citronu.











Koláč s angreštem z tvarohového těsta


Ingredience
TVAROHOVÉ TĚSTO S OLEJEM:
75 g netučného tvarohu
3 lžíce mléka
3 lžíce slunečnicového oleje
špetka soli
50 g cukru
150 g polohrubé mouk}
1/2 balíčku kypřícího prášku

NÁPLŇ:
500 g angreštu
75 g másla
135 g cukru
1 vejce
400 g tvarohu
40 g škrobové moučky drobenka:
150 g hrubé mouky
50 g cukru
1 balíček vanilk. cukru
100 g měkkého másla
Postup přípravy
1.
Rozmícháme tvaroh, mléko, olej, sůl a cukr. Přidáme mouku, kypřiči prášek a vypracujeme hladké těsto, kterým vyložíme vymazanou rozevírací formu.
2.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Angrešt vložíme na 3 minuty do vroucí vody, ale nevaříme. Scedíme a necháme okapat
3.
Rozmícháme máslo, cukr, vejce, tvaroh a moučku. Vmícháme angrešt a náplň dáme na těsto. Připravíme si drobenku a posypeme jí koláč. Pečeme dozlatova asi 50 minut.














Jablkový koláč

Ingredience
Forma o průměru 26 cm
750 g jablek
citrónová šťáva
160 g měkkého másla
125 g cukru
1 balíček vanilinového cukru
špetka soli
1 lžička nastrouhané kůry z jednoho citronu
3 vejce
250 g polohrubé mouky
2 lžičky kypřícího prášku 1-2 lžíce mléka

A DÁLE:
tuk na vymazání formy
moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
1.
Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme části jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Pokapeme citrónovou šťávou. V pánvi rozpustíme tři lžíce másla a plátky jablek na něm krát- ce do zlatová opečeme. Potom je vyjmeme a necháme vychladnout.
2.
V misce ručním šlehačem roz-šleháme zbytek másla. Přitom postupně přidáváme cukr, vanilinový cukr, sůl a citrónovou kůru. Po jednom pak přidáváme vejce a dobře je zašleháme.
3.
Troubu mezitím předehřejeme na 200°C. Pak smícháme mouku s kypřícím práškem a mlékem a vmícháme do vajec, až získáme polotuhé těsto. Koláčovou formu vymažeme tukem, do ní nalijeme těsto a špachtlí je shora urovnáme. Plátky jablek klademe na povrch tak, aby se částečně překrý-valy.V troubě pečeme 40-50 minut (plyn 3-4; s cirkulací vzduchu I8O°C).
4.
Koláč vyjmeme z trouby, necháme trochu zchladnout na drátěné mřížce a pak jej vyndáme z formy. Povrch koláče hojně pocukrujeme a rozkrájíme ho na 12 kousků.















Palačinky plněné kuřecím masem a houbami

Ingredience
NA PALAČINKY:
1 malý chemicky neošetřený pomeranč
150 g hladké mouky
3 vejce
1/2 lžičky soli
10 snítek tymiánu
50 g rozpuštěného másla
375 ml mléka
máslo nebo olej na smažení

NA NÁPLŇ:
5 jarních cibulek
250 g žampionu
2 lžíce citrónové šťávy
500 g kuřecího masa
2 lžíce oleje
sůl a pepř
200 g zakysané smetany
Postup přípravy
1.
Pomeranč omyjeme v horké vodě a osušíme. Nastrouháme kůru, vymačkáme šťávu a odložíme stranou na přípravu náplně. Rozšleháme mouku, vejce, pomerančovou kůru, sůl a lístky ze dvou snítek tymiánu. Přidáváme střídavě rozpuštěné máslo a mléko, až vznikne polotekuté těsto bez žmolků. Přikryjeme ho a necháme 30 minut odpočinout.
2.
Jarní cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Houby očistíme, otřeme vlhkou utěrkou a nakrájíme na tenké plátky, které ihned zakapeme citronem.
3.
Kuřecí prsíčka nakrájíme na proužky. Rozehřejeme jednu lžíci oleje a maso na něm ze všech stran rychle opečeme. Potom ho osolíme, opepříme, vyjmeme z pánve a odložíme stranou. Zahřejeme zbytek oleje a houby na něm 5 minut prudce opékáme. Po 3 minutách přidáme jarní cibulky. Nakonec vmícháme kuřecí maso a náplň doděláme podle návodu vpravo.
4.
V horkém tuku upečeme 8 palačinek, naplníme je a podáváme.









Židovský koláč


Ingredience
300 g polohrubé mouky
150 g másla nebo Hery
1 vejce
70 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
1/2 lžičky skořice

NÁPLŇ:
marmeláda nebo měkký tvaroh ochucený cukrem, žloutky, rozinkami a citrónovou kůrou
na ozdobu ořechy nebo mandle
Postup přípravy
1.
Z přísad vypracujeme hladké těsto, přikryjeme ho alobalem nebo mikrotenovým sáčkem, vložíme do chladničky a necháme aspoň půl hodiny odpočinout. Pak ho vyválíme, koláčovou formu vymastíme tukem a vysypeme strouhankou.
2.
Částí těsta formu vyložíme, potřeme marmeládou nebo ochuceným tvarohem, nebo část těsta potřeme marmeládou a část tvarohem. Ze zbytku těsta vyválíme tenké válečky, z nichž uděláme mřížky, vzniklá okénka ozdobíme dílky ořechů nebo spařenými a sloupnutými mandlemi.
3.
Upečeme v předehřáté troubě. Po vychladnutí nakrájíme na výseče a pocukrujeme vanilkovým cukrem.


Tvarohový dort (nepečený)


Ingredience
250 g měkkého tvarohu
250 g másla
1/2 l mléka
1 a 1/4 pudinkového prášku
100 g cukru a 50 g cukru do pudinku
2 žloutky
2 balíčky dětských piškotů
čerstvé nebo zavařené ovoce
šlehačka
Postup přípravy
1.
Změklé máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny, po lžících přidáváme tvaroh a z mléka, pudinkového prášku a cukru uvařený a vychlazený pudink. Dno dortové formy vyložíme piškoty, potřeme krémem, poklademe ovocem (jahody, rozvařená jablka, kompotované meruňky, pokrájené broskve, vypeckované třešně nebo višně apod.), na ovoce rozložíme opět piškoty a povrch potřeme krémem a urovnáme. Naplněnou formu vložíme do chladničky a necháme do druhého dne zchladit.
2.
Pak formu rozevřeme, dort položíme na tác a ozdobíme hustě ušlehanou šlehačkou s trochou cukru, plátky čerstvého ovoce různých barev (např. kiwi, mandarinka, višeň či jahoda apod.), doplníme šlehačkou, nastrouhanou čokoládou, případně lupínky mandlí či nasekanými ořechy, a podáváme.


Musaka z lilků

Ingredience
250 g mletého masa
3 větší lilky
200 g sádla nebo oleje
2 rajčata
5 dl mléka
2 cibule
mletý pepř
sůl
6-7 vajec
mouka
petrželová nať
Postup přípravy
1.
Lilky očistíme (loupat je nemusíme), podélně nakrájíme na tenké plátky, osolíme a necháme "vypotit", aby se zbavily hořkosti. Mezitím nakrájíme nadrobno cibuli, rajčata spaříme, oloupeme a rovněž nakrájíme. Na omastku zpěníme cibuli, přidáme maso, osmahneme důkladně ze všech stran, přidáme pokrájená rajčata a chvíli podusíme. Sejmeme z ohně, necháme chladnout. Vypocené lilky vymačkáme a opláchneme ve studené vodě, pak každý plátek obalíme v mouce a rozšlehaných vejcích a osma-žíme na omastku. Vychladlé maso osolíme a opepříme podle chuti, přidáme nasekanou petrželku a promícháme. Do vymazané zapékací mísy skládáme střídavě řadu osmažených plátků lilku a vrstvu masa. Začínáme i končíme lilky. Zbylá vejce rozmícháme s mlékem a musaku zalijeme. Zapečeme při 200 °C. Podáváme s kysanou smetanou a salátem.


Kuře kung-pao (původní)

Ingredience
1/2 kg kuřecího masa
1/2 lžičky soli
1 lžička mletého černého pepře
1/2 lžíčky mletého zázvoru
1/2 lžičky Glutasolu, nemusí být
2-3 lžíce Solamylu
1 dl sojové omáčky
olej
2-3 hrsti arašídů nebo sekaných mandlí
1 chilli paprička, můžete nahradit česnekem
Postup přípravy
1.
Maso nakrájíme na proužky, promícháme v míse s polovinou sojové omáčky, pepřem, solí, zázvorem, solamylem, glutasolem.
2.
Necháme marinovat v chladničce cca 1/2 hodiny (čím déle, tím lépe).
3.
Na pánvičce zahřejeme olej (cca 4-5 lžic), pokud chceme jídlo pikantní, přidáme 1 rozdrobenou čili papričku nebo nakrájený česnek.
4.
Potom přidáme arašídy a opékáme dále asi 3 minuty. Nakonec přidáme zbývající sojovou omáčku, maso zhnědne do finální podoby a je hotovo.
5.
Podáváme s rýží (nepříliš slanou, aby vynikla chuť jídla).


Kuře a la bažant


Ingredience
1 kuře
100 g slaniny
2 lžíce másla
1 cibule
sůl
2 lžíce koření divočina
1 lžička grilovacího koření, nebo koření na kuře
1 hrnek vývaru ze slepičího bujónu
1 lžička hladké mouky
Postup přípravy
1.
Očištěné kuře osolíme, okořeníme, do břišní dutiny vložíme pokrájenou cibuli a lžíci na proužky nakrájené slaniny, zbytek slaniny vyškvaříme.
2.
Kuře vložíme na vyškvařenou slaninu, podlijeme je šálkem bujonu a pečeme dozlatova za občasného potírání máslem a obracení.
3.
Pečené kuře vyjmeme a naporcujeme. Výpek vysmahneme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme ji, zalijeme vodou, promícháme a povaříme. Napečenou šťávu seškrábeme a rozvaříme. Porce kuřete podlijeme touto šťávou a podáváme s vařenými brambory, obložené čerstvou zeleninou nebo ovocem.
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama